Een kijkje in de keuken bij chef-kok Jeroen van Niel
Bij House of Lords draait alles om verfijnde gerechten en liefde voor de Nederlandse keuken. We spraken met de 34-jarige chef-kok Jeroen van Niel, die al vier jaar de culinaire touwtjes in handen heeft. Hij vertelt over zijn passie voor koken, de uitdagingen van topniveau catering en wat House of Lords zo bijzonder maakt.
‘Als kind merkte ik al dat koken iets met me deed,’ vertelt Jeroen. Deze vroege interesse bracht hem naar een VMBO-opleiding gericht op koken. Gedreven door ambitie werkte hij zich op in de restaurantwereld: ‘Ik wil altijd vooruit en zoek steeds naar nieuwe uitdagingen.’ Na 6,5 jaar bij House of Lords, waarvan 4 jaar als chef-kok, heeft hij zijn plek gevonden. ‘De overstap van restaurant naar catering was een eyeopener. Het vraagt om een andere manier van denken en plannen.’
Nederlandse keuken in een nieuw jasje
House of Lords zet in op Dutch Cuisine. ‘We dagen onszelf constant uit: wat kunnen we voor moois maken van Nederlandse producten?’, legt de chef uit. Deze aanpak vraagt om creativiteit en kennis van lokale ingrediënten. ‘Ik heb wat ik eerder leerde in de restaurants meegenomen naar de catering. Gasten zijn vaak verrast door de aandacht die in elk gerecht zit.’ Jeroen benadrukt het belang van seizoensgebonden koken: ‘Elk seizoen biedt zijn eigen mogelijkheden. In de herfst werken we bijvoorbeeld graag met wild en paddenstoelen.’
Van intiem diner tot groots feest
De afwisseling in evenementen houdt het werk spannend. ‘In de catering weet je veel beter waar je aan toe bent, het is echt anders dan in een restaurant,’ vertelt de chef. Of het nu gaat om een klein diner of een groot evenement, de aanpak blijft hetzelfde: ‘Van het eerste gerecht tot het laatste bonbonnetje, alles moet kloppen. Daar zijn we de laatste jaren echt in gegroeid.’ Hij voegt toe: ‘Bij grote evenementen komt er meer kijken dan alleen koken. De logistiek en timing zijn dan net zo belangrijk als de smaak van de gerechten.’
Voorop lopen met food trends
House of Lords heeft oog voor de nieuwste eettrends. ‘We zien in de aanvragen dat vegetarische menu’s steeds populairder worden,’ merkt de chef op. ‘We kijken dan ook hoe we vlees kunnen vervangen door andere eiwitrijke producten, zonder dat je smaak inlevert.’ Jeroen benadrukt het belang van duurzaamheid: ‘We proberen zo veel mogelijk met lokale leveranciers te werken en voedselverspilling tegen te gaan. Dat past bij onze filosofie en onze gasten waarderen het.’
De wensen van de opdrachtgevers staan voorop bij House of Lords. Er wordt gewerkt met een uitgebreid ‘foodbook’, maar ze staan open voor speciale verzoeken. ‘Veel is maatwerk,’ vertelt de chef. ‘Vooral voor opdrachtgevers waar we vaak events of diners voor organiseren, proberen we elke keer met iets nieuws te komen. Soms wordt om een bepaald thema of een specifiek ingrediënt gevraagd. Dat zien we als een leuke uitdaging en dat zijn juist de momenten waarop we echt creatief kunnen zijn.’
Koken op bijzondere plekken
Met een glimlach denkt de chef terug aan bijzondere evenementen: ‘We hebben gekookt in Paleis Soestdijk en voor verschillende ministeries in Den Haag. Een feest bij een kasteel voor meer dan 500 gasten, met foodtrucks erbij, springt er ook echt uit. Daar ben je maanden mee bezig. Zo brengt elke locatie eigen uitdagingen met zich mee, waarbij we als team flexibel zijn en snel kunnen schakelen.’
Altijd op zoek naar nieuwe ideeën
Om vernieuwend te blijven, kijkt het team overal om zich heen. ‘We halen veel inspiratie van social media. Zo delen we ideeën in een Instagram-groep en proberen we nieuwe dingen uit waar onze leveranciers mee komen.’ Jeroen benadrukt het belang van teamwork: ‘Iedereen in de keuken draagt bij aan het creatieve proces. Soms komt het beste idee van een jonge stagiair.’